khj2008

Tevékenységek:

Fordítástámogatás, népszerűsítés:

2008 igen nagy mérföldkő volt a Debian Alapítvány életében, ekkor indítottuk és kezdtük vezetni a Neumann Gép projektet is. A Fix.tv televízióban az FSF.hu alapítvánnyal Creative Commons és GPL licenc alatt álló sorozatot adtunk a hatékony szabad szoftverek megismertetése, elterjesztése, népszerűsítése céljából. 2008 év végén a Debian telepítőjéhez és több más részéhez fordítástámogatást nyújtottunk annak érdekében, hogy a Debian új, 5.0 verzióját is jól használhassák a magyar felhasználók.

Tanácsadás, dokumentációkészítés, oktatás

A Debian levelezőlistán, fórumokon adott szokásos tanácsadás mellett a Neumann Gép projekt keretében elkezdtük az alapvető szabad informatikai tankönyvek publikálását, így például elkészült az 1. szabad ECDL tankönyv szöveges változata. Magyarországon elsőként biztosítunk szabad licencű OKJ-kompatibilis szabad szoftver tankönyvet és bizonyítványt, a Szabad OKJ-s bizonyítvány-t az Internet Szolgáltatók Tanácsa - http://iszt.hu elismerésével valósítottuk meg.

A magyar Debian közösségek fejlesztéseinek összefogásához megtettük az 1., legfontosabb lépést a Neumann Gép projekt elindításával, ehhez 2009-ben találtunk csatlakozókat.

A szabad információs társadalom felépítéséért végzett tevékenység, összefogás a társszervezetekkel fő célja volt a szabad szoftverek bevezetése az oktatásban. Úgy gondoljuk, a társszervezetekkel elindított fenti együttműködéssel fontos szerepet töltünk be abban, hogy ez a folyamat elindult Magyarországon.

 

khj2007

Tevékenységek:

Fordítástámogatás, népszerűsítés:

A 2007-es évben 2 fő tevékenységet végeztünk e téren, a legnagyobb feladatunk a Debian 4.0 kiadásának fordítása volt. Fontos lépés volt a telepítő útmutató fordítása. A Fix.tv televízióban oktatási sorozatot indítottunk.

Tanácsadás, oktatás:

Aktivistáink továbbra is aktív támogatást nyújtottak a magyar Debian levelezőlistán, fórumokon, a Fix.tv oktatói adásainkhoz kapcsolódva is.

Fejlesztések támogatása: 2007 és végén kezdtük a Neumann Gép projektünk előkészítését, mely 2008-ban lett elérhető a magyar Debian közösségek fejlesztési számára.

A fenti projektekben az MDA az FSF.hu, BSD és LME egyesületekkel karöltve aktívan hozzájárult Magyarországon a szabadabb információs társadalom építéséhez.

A korábbi jelentések a hdf.hu/KHJ2006 és hasonló cíneken olvashatók.